Szabadidő Kirándulás, túrák, vadászat, horgászat

Bocskai Gyógyfürdő

Jegyárak:

felnőtt napi jegy:  1.790 Ft
városkártyával 1.350 Ft
diák, nyugdíjas napijegy:  1.400 Ft
városkártyával 1.050 Ft

További információ:

Cím: 4220 Hajdúböszörmény Uzsok tér 1.
Tel: +36-52-371-653
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
web: www.bocskaitermal.hu

 

 

Sillye Gábor Művelődési Központ és Közösségi Ház

 

Programok:

 • Mozi, Színházi előadások
 • Időszaki kiállítások
 • Táncház a Bocskai néptáncegyüttes közreműködésével 

Mozijegy árak

felnőtt (normál):  1.000 Ft/fő
gyerek (normál):  8.00 Ft/fő
felnőtt (3D):  1.300 Ft/fő
gyerek (3D):  1.100 Ft/fő

További információ:

Cím: 4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 4.
Tel: +36-52-229-799

 

Hajdúsági Múzeum

Jegyárak:

Felnőtt jegy(állandó kiállítás)  500 Ft/fő
Diák jegy(állandó kiállítás)  250 Ft/fő
Családi belépő 
( 2 felnőtt+2 gyermek) 
1.000 Ft

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény, Kossuth Lajos u. 1.
Tel.: +36 52-229-038;  +36 20-449-9484
Web: www.hajdusagimuzeum.hu
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Hajdúböszörményi Tájházak

Programok:

 • parasztolimpia
 • kenyérlángos sütése
 • szekerezés, hintózás

Jegyárak:

felnőtt 500 Ft/fő
gyerek (6 év felett), nyugdíjas 200 Ft/fő
csoportos jegy tárlatvezetéssel (30 főig) 12.000 Ft/fő
30 fő felett 500 Ft/fő

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény, Polgári utca 92-100.
Tel.: +36 20 368 4989
Web: www.hajduboszormenyi-tajhazak.eu
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Népi Hajdúház

Jegyárak:

felnőtt 500 Ft/fő
diák, nyugdíjas 300 Ft/fő

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény,  Hunyadi János krt. 2/A.
Tel.: +36 30 338 33 44  +36-52/229-360
Web: www.hajduhaz.blogspot.hu
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Káplár Miklós Emlékház

Jegyárak:

felnőtt  300 Ft/fő
diák, nyugdíjas  150 Ft/fő
Családi belépő 
( 2 felnőtt+2 gyermek) 
600 Ft

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény, Hortobágy u. 10.
Tel.: +36 52-229-038;  +36 20-449-9484

 

Városi Sportcsarnok

Árak:

nagy élőfüves pálya 20.000 Ft
nagy műfüves pálya (villanyvilágítással) 18.000 Ft
kis műfüves pálya (villanyvilágítással) 11.000 Ft
csarnok 14.000 Ft
öltözőhasználat 5.000 Ft
salakos futópálya ingyenes

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény, Vásár tér 27.
Tel.: +36 30 361-7464

 

Lovaglás

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény, Téglási u.64
Tel.: +36 20 927 63 47

Bowling, biliárd, squash

Helyszín:

 • Spirit Szabadidőközpont:

További információ:

Cím: Hajdúböszörmény, Dorogi út 107.
Tel.: +36 52 805 825
Web: www.spirithb.hu

 

Szervezett programok

Tájházak útján

A program során megismerhetik (tárlatvezetéssel) Hajdúböszörményi Tájházakat és Hajdú-Bihar megye utolsó Népi Hajdúházát, melyek hűen tükrözik a XVIII-XIX. századi népi építészet legfontosabb elemeit. A program során vendégeink kemencében sült pogácsát kóstolhatnak és kézműves foglalkozáson vehetnek részt.   A program szekerezéssel zárul.

 • Részvételi díj: 2.700 Ft/felnőtt, 2.500 Ft/gyerek
 • Időtartam: 2 óra
 • A program minimum 20 fő jelentkezése esetén indul.

A Bocskai tér gyöngyszemei

Történelmi túránk során megismerjük főterünk legfontosabb látnivalóit, hajdú múltunk gyökereit (Bocskai szobor, Hajdúsági Múzeum, Városháza – Báthory terem, Táncoló hajdúk szoborcsoport).

 • Részvételi díj: 5.000 Ft/csoport, valamint 500 Ft/felnőtt illetve 250 Ft/gyerek
 • Időtartam: 2 óra
 • A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.

Templomséta

Az érdeklődők egy rendhagyó templomtúrán vehetnek részt. A program igény esetén vasárnap reggel 9 órakor indul a Bocskai téri református templomban, ahol a szentmise után megtekintjük a közelmúltban felújított orgonánkat, amely a világhírű Angster-cég terméke, s egyben a hazánkban található vidéki orgonák közül az egyik legnagyobb. A túránkat a Kálvin téri Református templomban folytatjuk, ahol megtekintjük a templom Harangkiállítását. A sétánk során betekintést nyerünk a katolikus hitéletbe is a görög-illetve a római katolikus templomok megtekintése révén.

 • Időtartam 2,5 óra
 • Részvételi díj: 4.000 Ft/csoport

A természet csodái-kirándulás Bodaszőlőre

Rövid vonatozás után megérkezünk Hajdúböszörményből Bodaszőlőre, ahol már egy lovasszekér várja a vendégeket. A program során erdei állatok megtekintésében, gombászati, vadászati bemutatóban lehet részünk. A szekerezés során útba ejtjük a Középkori Zeleméri templomromot, ahol megismerhetjük Boda Katalin legendáját. A kocsikázás utolsó állomása a Bodaszőlői Pihenőház, ahol finom slambuccal várják a csoportot.

 • Időtartam: kb. 4 óra
 • Részvételi díj:10. 000 Ft/csoport, valamint 900 Ft/felnőtt illetve 650 Ft/gyerek
 • A program minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.

Erdei túra

A gyalogtúrát egy kis vonatozással kezdjük. Hajdúböszörményből Zelemérre utazva, megtekinthetünk egy középkori eredetű műemléket a Csonkatornyot, mely neolitkori mesterséges halmon áll. Folytatva utunkat az erdőben, a sárga jelzésen haladva a Gyöngyvirágos Természetvédelmi Területet is érintjük, mely különösen szép látványt nyújt. A 10 km-es túra 4-6 óra alatt teljesíthető és túravezető segítsége is kérhető

 • Félnapos túra díja: 15.500- Ft/csoport
 • Egész napos túra díja: 23.000- Ft/csoport

Madármegfigyelő túra

Ismerje meg a Hortobágy északi-pusztáinak csodálatos madárvilágát és természeti értékeit! Felkészült túravezetők és tolmácsok segítik Önt, hogy Magyarország első nemzeti parkjának látogatható illetve puffer területein, az adott időszak lehetséges legtöbb látnivalóját ismerhesse meg egy félnapos terepjárós kirándulás keretében.

 • Részvételi díja (minimum 2 fő – maximum 6 fő)
  - tolmácsolás nélkül (magyar nyelvű vezetéssel):    9.900,- Ft/fő
  - angol vagy német tolmácsolással:  12.900,- Ft/fő
 • A díj a díjmentes kiállást – Hajdúböszörményben és 20 km-es körzetében – a személyszállítás, a nemzeti parki belépő, a túravezetés és szükség szerint a tolmácsolás, távcsőhasználat és a frissítők költségeit tartalmazza.

 

A programjainkra való jelentkezés előzetes egyeztetést igényel.

Az árak tartalmazzák a program leírásában szereplő valamennyi szolgáltatást.

További információ és jelentkezés:

Tourinform Hajdúböszörmény

4220 Hajdúböszörmény, Bocskai tér 1.
Tel :+36 52/561-851
e-mail :Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

Madárfigyelő túráink

 Ismerje meg a Hortobágy csodálatos madárvilágát és természeti értékeit! Felkészült túravezetők és tolmácsok segítik Önt, hogy Magyarország első nemzeti parkjában (mára a Világörökség része) az adott időszak lehetséges legtöbb látnivalóját ismerhesse meg, és mind több élménnyel gazdagodjék.
Madárles: www.birdwatching.hu, Tel.: +36 20 955 6758
 

Erdei túra

 
 A gyalogtúrát egy kis vonatozással kezdjük. Hajdúböszörményből Zelemérre utazva, megtekinthetünk egy középkori eredetű műemléket a Csonkatornyot, mely neolitkori mesterséges halmon áll. Folytatva utunkat az erdőben, a sárga jelzésen haladva a Gyöngyvirágos Természetvédelmi Területet is érintjük, mely különösen szép látványt nyújt. A 10 km-es túra 4-6 óra alatt teljesíthető és túravezető segítsége is kérhető.

 

 

Vadászat

 Kelet-Magyarországon a hajdúböszörményi határban mintegy 37 ezer hektáron folyik a vadgazdálkodás. A legjellemzőbb állatok az apróvadak. Már márciustól lehet vadászni szalonkára, augusztustól vadkacsára ősztől pedig nyúlra, fácánra, fogolyra, vadlibára. A nagyvadak közül az őz található meg leginkább Böszörmény határában, sűrűn előfordul a vaddisznó, és ősszel még szarvasbika is akad.

 

 

Horgászat

 

 Böszörményben a Kajánsziki Horgásztó a legismertebb horgászhely. A terület kezelője a Bocskai Sporthorgász Egyesület. A jogszabályoknak megfelelően a horgászathoz állami horgászjegyre vagy a halőrnél váltható napijegyre van szükség. A Kajánsziki Horgásztó halállománya főként pontyból, amurból, süllőből és busából áll.


Bocskai Sport Horgász Egyesület, Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.,
Tel.: +36 30 697 1123Lovaglás

 A világon egyre terjed a lovasturizmus. Hajdúböszörményben a hobbilovaglás mellett a lovassportok művelésére is van lehetőség. A lovaspályán egész évben ideális körülmények között lehet edzeni, a város környéki erdők pedig kiváló terepet biztosítanak a túralovagláshoz.

Aranykapu lovarda : www.aranykapu-lovarda.hu,
+36 20 953 7682

 

 

Strand, fürdő

 

 Hajdúböszörmény idegenforgalmának meghatározó értéke a Bocskai Gyógyvíz. A termálvíz gyógyvízzé minősítése lehetővé tette, hogy a város zöldövezetében egy komplex gyógy- és üdülőközpont jöhessen létre. A gyógyvíz jodidos, bromidos, fluoridos, nátriumkloridos összetétele kiválóan alkalmas reumatikus, ízületi bántalmak, nőgyógyászati panaszok és pajzsmirigy-problémák kezelésére.
A Bocskai Strand- és Gyógyfürdő különböző élményelemekkel- nyakzuhany, derékmasszázs, pezsgőfürdő ellátott termálmedencéi mellett a feszített víztükrű sportmedence a fiataloknak az úszás szabad világát, a gyermekmedencék a legkisebbek önfeledt kikapcsolódását kínálják.
A gyógyfürdő fedett termálfürdője 2007 januárjától áll a fürdőző vendégek rendelkezésére, s mintegy 1000 m2-en várja a pihenni s gyógyulni vágyókat. Szauna és gőzkamra is szolgálja a testi és lelki megújulást, a természetes felfrissülést kívánókat. A fedett termálfürdőhöz kültéri gyógymedence is tartozik.
A gyógyfürdő szomszédságában szezonális jelleggel működő, a kor igényeinek megfelelő színvonalú uszoda található. A feszített víztükrű úszómedence kiválóan alkalmas versenyek rendezésére, a tanmedence az úszás elsajátításának lehetőségét kínálja.


Strand-és Gyógyfürdő
H-4220 Hajdúböszörmény, Uzsok tér 1.
Tel.: 00-36-52/371-653
Uszoda
H-4220 Hajdúböszörmény, Uzsok tér 1.
Tel.: 00-36-52/371-653
Gyógyászati központ
H-4220 Hajdúböszörmény, Uzsok tér 1.
Tel.:00-36-52/561-921

 

Kirándulási lehetőségekHortobágy

A Hortobágy 1700 km2 kiterjedésű kistáj, a Közép-Tisza-vidék része. Nyugaton, a Tisza irányából a Borsodi-ártér, délnyugaton a Nagykunság északi része, a Tiszafüred-Kunhegyesi-sík, keleten pedig a Hajdúhát határolják. Délen fokozatosan megy át a Nagy-Sárrét egykor mocsaras területébe. A Hortobágynak mintegy 80%-át borítják jelenleg szikes talajok, ezer négyzetkilométert meghaladó, összefüggő területen.
Európa legnagyobb összefüggő pusztája. Debrecentől autóval a 33-as úton 45 perc alatt érhető el. Természeti értékei, növény- és állatvilága megőrzése érdekében 1973. január 1-jén nemzeti parkká nyilvánították.
Az ENSZ 1979-ben a Hortobágyi Nemzeti Parkot bioszféra-rezervátummá minősítette. A területén található mocsarak és halastavak a madarak fészkelésének és vonulásának európai jelentőségű helyszínei. Eddig 342 madárfaj előfordulását regisztrálták a Hortobágyon, melyből 152 fészkel is a nemzeti parkban.

Láthatunk a vidéken rackajuhot, szürkemarhát, mangalicát, illetve nóniusz lovat is. A nemzeti park védett növény- és állatvilágának megismerését négy bemutatóterület és tanösvények segítik.
Akik a Hortobágy csodálatos madárvilágát szeretnék közelebbről megismerni, szervezett túrákat tehetnek a környéken. A túrák során a résztvevők megismerhetik Hortobágy jellegzetes tájait, s a terepen töltött idő lehetőséget nyújt az állat-, illetve a növényvilág tanulmányozására is
(web: www.birdwatching.hu, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

Kilenclyukú híd

A hortobágyi Kilenclyukú híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833 között Povolny Ferenc tervei alapján. Az 1697-ben épült fahíd a nagy forgalom miatt elhasználódott, így egy idő után már nem felelt meg a követelményeknek.

 

 

Hortobágyi Csárda

A Hortobágyi Csárda a puszta legrégebbi épülete, a XVIII. Századi magyar vendéglátás legértékesebb építészeti műemléke. Debrecen városa 1699-ben építette ide a legelső „korcsmaházat” szomjas és fáradt utasoknak.

Pusztai Állatpark
A Pusztai Állatparkot 1997-ben a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. Azért hozta létre, hogy a hortobágyi állattartásról elmondja mindazt, amit tudni érdemes. Így mutatva be az állatok tartásának különböző módját és tárgyi eszközeit.

Pásztormúzeum
A múzeum épülete eredetileg szekérállásként funkcionált, ahol megpihenhettek a pusztán átutazók és a vásárra érkezők. A Hortobágyi Pásztormúzeum a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztorélet emlékeivel ismerteti meg az érdeklődőket.

Hortobágyi Látogatóközpont és Kézművesudvar
A létesítmény számos lehetőséget kínál a Hortobágyra érkező turisták számára. Teljes körű információt kaphatnak a térség turisztikai programlehetőségeiről, szállás- és vendéglátóhelyeiről.


Erdőspuszták

A Debrecentől 10 km-re található Erdőspusztákat megközelíthetik az erdei kisvasúttal (Zsuzsi vonattal), autóbusszal és kerékpárral. A Zsuzsi vonattal Debrecentől távolabbi területekre is eljuthatnak, és szinte minden állomásnál valami értékessel ismerkedhetnek meg, hiszen a vonat a Dél-nyírségi Erdőspuszták debreceni részének legszebb tájain fut keresztül. Végállomása a Hármashegy. Innen indulva a kisebbek, fáradékonyabbak rövidebb sétát, a nagyobbak 19 állomáshelyes, hosszabb, változatosabb túrát tehetnek.
Az Erdőspusztákon egykor a legnagyobb kiterjedésűek a gyöngyvirágos tölgyesek voltak. Ma már csak kisebb-nagyobb foltokban találhatók meg, Pacon, Bánkon, Cserén, Martinkán és Halápon. Kora tavasztól késő őszig számos botanikai élménnyel térhet innen haza a kiránduló. Ezeknek az erdőknek az emberi civilizációtól kissé távolabb eső vidékein több botanikai ritkaságot tartunk nyilván. A változatos növényvilág változatos állatvilág kialakulását és életfeltételeit biztosítja. A rövid időre ide látogatók számára azonban a madárvilág gazdagsága a legfeltűnőbb. Az emlősök közül gyakori a vaddisznó, az őz, a nyúl és a róka. A kirándulóhely legkiemelkedőbb pontján, 157 méteres tengerszint feletti magasságon kilátó épült, alatta szánkópálya ad örömöt a gyerekeknek.

Vekeri-tó

A Dél-Nyírséghez tartozó, egykor láprétekben, nyírvizekben gazdag vidék ma leginkább a jóléti tavairól ismert. A várostól 10 km-re keletre a debreceniek kedvelt pihenőhelyén lehetőség van a kempingezésre, lovagolásra, horgászásra, csónakázásra és vízibiciklizésre egyaránt.
E területen rendezik meg minden évben a Vekeri-tó fesztivált, amelyre színvonalas programokkal, koncertekkel várják a szórakozni vágyó érdeklődőket a szervezők. Megközelíthető: autóbusszal (hosszúpályi menetrend szerinti járat), személygépkocsival és kerékpárral.

Látóképi-tófürdő

A Debrecentől 10-12 km-re található tónál a szabadstrandolás szerelmesei hódolhatnak kedvtelésüknek. A tó partján játszótér, strandröplabda és futballozási lehetőség várja a kikapcsolódni vágyókat. Megközelíthető: autóbusszal (balmazújvárosi menetrend szerinti járattal), vonattal, személygépkocsival.

Debrecen

Debrecen jelképe a Református Nagytemplom. Móricz Zsigmond szavaival élve: "...két tömör tornyával mint hortobágyi bika, szembenéz az idővel"

A város szívében, a Kossuth téren látható a legjellegzetesebb magyarországi klasszicista építmény, a Nagytemplom, mely helyén már a 14. században is templom állt. A ma fennálló épületet a Péchy Mihály terveit felhasználó Thaler József kamarai építész tervei alapján építették 1805-től 1823-ig, de az első istentiszteletet már 1819-ben megtartották benne. Ma a templomban minden hétköznap reggel áhítat, vasárnapokon és ünnepnapokon három istentisztelet van. Emellett otthont ad számos nemzetközi egyházi rendezvénynek, s az egyházkerület ünnepélyes alkalmainak. Orgonakoncerteket, hangversenyeket tartanak benne, s a 120 személyes imaterme feletti nagytemplomi galériában kiállításokat rendeznek.

Múzeumok:

Romkert kávézó és kiállítóterem
Déri Múzeum
Debreceni Irodalmi Múzeum
Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum
Debreceni Református Kollégium Múzeuma
Holló László Emlékmúzeum
Delizsánsz Kiállítóterem
Erdőspusztai Bemutatóház
Tímárház – Kézművesek Háza


www.debrecen.hu

Polgár - M3 Archeopark

Az M3-as autópálya Polgár leágazásánál található az M3 Archeopark. A közel 5 hektáros területen kialakított pihenőparkban az érdeklődők régészeti és tájtörténeti kiállítás megtekintésével megismerkedhetnek az Észak-Alföld páratlan élő- és növényvilágával, az Európában egyedülálló újkőkor házzal, a puszta őshonos állataival, néprajzi jellegzetességekkel, a térség kulturális örökségével, kultúrtörténeti értékeivel, megtekinthetik az autópálya építés során feltárt régészeti leletek hiteles másolatait.

A tájtörténeti és régészeti kiállítás megtekintése mellett a parkban az alábbi szolgáltatásokkal várják a kedves vendégeket:
• Főzési, bográcsozási, grillezési lehetőség baráti társaságok, vállalatok, szervezetek számára
• Sport és szabadidős programok: foci, kosárlabda, asztalitenisz, tollaslabda, röplabda
• Lovaglási és horgászási lehetőség
• Állatsimogatás
• Gyermekjátékok - játszótér
• Kemencében és lávakövön készült tájjellegű ételek
• Igény esetén csoportok részére kézműves foglalkozásokat tartunk, idegenvezetést biztosítunk

Honlap: www.m3archeopark.hu
Tel/fax: 52/573-082

Hajdúszoboszló – Hungarospa Aqua-Palace

Hajdúszoboszló 40 km-re található Hajdúböszörménytől.
Az Aqua-Palace Élményfürdő egyedi fürdőélményeket nyújt a család apraja- nagyja számára. Különböző korokat és helyszíneket megidéző exkluzív élménymedencék, baba- és családi medencék, szaunavilág, szörf és sok-sok wellness-, fitness szolgáltatás várja látogatókat.

Aqua-Palace Élményfürdő
4200 Hajdúszoboszló, Szent István park 1-3.
Tel / Fax: (00-36) 52-558-558/302
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.